Loše ponašanje naslovna

Plač, ljutnja i histerija… pa ponovo u krug.  Svako ko je roditelj ili ko radi sa djecom se sigurno susreo sa onim što zovemo loše ponašanje kod djece i bio u situaciji kada misli da više ne može da izdrži.

Ovo je priča o tome.

Vjerujem da znate o čemu govorim. To su one situacije koje nam se čine bezizlazne i u kojima imamo osjećaj da pucamo. Jedna takva situacija je riješena na jedan vrlo jednostavan i kreativan način. Dvije tegle (ne za zimnicu) su nam pomogle. Loše ponašanje je nestalo.

 Zašto i kako su tegle postale naše sredstvo vaspitanja, pročitajte u nastavku teksta.

Nepodnošljiva histerija

Znate li onaj osjećaj kada se vaše najmilije biće pretvori u dijete koje imate osjećaj da ne poznajete? Da, ružan osjećaj a počinjao je po povratku iz vrtića.

Do tada sve bude u redu ali onog momenta kad uđe u kuću, kao da pritisne dugme i počinje. Prvo ćuti, neće da se pozdravi. Ako joj se obratiš počinje plače, da se ljuti i da histeriše. Kada i ako navede zbog čega se ljuti kaže:

 • Mama mi je rekla da operem ruke.
 • Neću da ručam, hoću bombonu.
 • Seka me dirala.
 • Plačem zato što…. pauza, ne može da se sjeti.

Složićete se da ovo nisu bili pravi razlozi za ljutnju. Naravno, svako od nas ima pravo na loš dan pa tako i dijete. Ima pravo i da se ljuti. Djeca ne znaju da kontrolišu emocije pa ih najčešće ispoljavaju kroz plač i ljutnju.

Histerija kao loše ponašanje.
Izvor: Photo by Lucas Pezeta from Pexels

Nije nama smetalo to što se ona ljuti nego je naš problem bio što je to loše ponašanje trajalo predugo. Skoro mjesec dana. Nije dozvoljavala da je smirimo, nije htjela da priča sa nama. Ni ignorisanje nije pomoglo. A histerija, plač i ljutnja su znale trajati i po pola sata. Lupanje nogama od pod, bacanje po podu i vrištanje je postala naša svakodnevnica.

Postalo je nepodnošljivo. Zbog svega toga smo i mi postali razdražljivi, raspoloženje nam je opalo a i želja za bilo kakvom aktivnošću do kraja dana. Moralo je da prestane.

Ne mogu više da izdržim loše ponašanje.
Izvor: Photo by C Technical from Pexels

Spasonosne tegle

S obzirom da smo tada bili u mirnom periodu bez velikih promjena u njenom životu (bila je adaptirana na vrtić, sestru je prihvatila, pelene odavno ostavila…) odbacili smo mogučnost da je njeno loše ponašanje prouzrokovano time.

Nisam pobornik fizičkog kažnjavanja i povišenog tona u vaspitanju jer time iskazujemo svoju slabost i nemoć u odnosu na dijete. A ono što mi je moje skromno iskustvo u vaspitanju pokazalo jeste da se poslije tih istih kazni nema velike promjene u ponašanju ili su one kratkoročne. I što je najgore, samo se ja osjećam loše.

Dakle, trebalo nam je nešto efikasnije kako bi korigovali loše ponašanje naše djevojčice. I tu dolazimo do jedne kreaitvne ideje i do dvije spasonosne tegle:

 1. Srećna tegla na kojoj je nacrtan veseli smajli.
 2. Tužna tegla na kojoj je nacrtan tužni smajli.
Spasonosne tegle za loše ponašanje.
Spasonosne tegle.

Dok sam crtala naljepnice na teglu, suprug me gledao sa nevjericom ali me podržao. I počeli smo.

Kako funkcionišu tegle?

Vrlo je jednostavno. 😊

 1. U srećnu teglu dijete ubacuje bombone, čokoladice ili neki drugi slatkiš (koji dijete voli) kada se lijepo ponaša. Nagrada.
 2. A u tužnu teglu logično, ubacuje isto to kada se loše ponaša. Kazna.

Najvažnije u ovoj priči sa teglama su pravila.

Pravila sami određujete, odnosno koje ponašanje nagrađujete a koje kažnjavate. Sve zavisi od toga kakav problem imate i šta želite da postignete.

Pravila moraju biti jasno definisana i ne smiju da se mjenjaju jer bi u tom slučaju izostao rezultat.

S obzirom na to da dijete u toku dana ima mnogo lijepih i loših ponašanja, ne treba za svako ubacivati bombonu jer bi tako došlo do zasićenja i samo ubacivanje bombona će izgubiti smisao i neće biti rezultata.

Loše ponašanje možete razvrstati u dvije grupe:

 1. ono koja odmah dobjaju bombonu u teglu  
 2. ono koja nakon upozorenja dobijaju bombonu.

I lijepa ponašanja takođe razvrstajte:

 1. ona ponašanja koja vas oduševe, npr. kada dijete uradi nešto što nije traženo od njega, pomogne bratu ili sestri I slično, nagradite odmah
 2. kada dijete ispuni određene uslove, odnosno ispoštuje sve to se od njega traži, nagradite bombonom.
 3. cjelokupno dnevno ponašanje tj. ako se je dijete na osnovu svog ponašanja u toku dana zaslužilo nagradu u vidu bombone.

Važno je da djeca znaju i shvate pravila, i da se uvijek postupa po njima. Dijete mora da zna i da bude svjesno zbog čega je nagrađeno ili kažnjeno. Ukoliko je kazna u pitanju, bombonu ubacujte isključivo kada je dijete smireno kako bi moglo da shavti zašto je došlo do toga. Ovdje možete pročitati sjajan tekst o smirivanju djece i važnosti razgovora i djelovanja dok su smireni.

Starija djeca, složenija pravila

Tegle su lako primjenjljive i na starijem uzrastu (Dunja je napunila 4 godine kada smo ih počeli primjenjivati), samo su kod njih pravila složenija.

Potrebno je, kao i kod mlađe djece, definisati jasna pravila za šta se dobijaju bombone, klikeri, zrna i slično.

S obzirom da oni već znaju da sabiraju i oduzimaju, skupljene bombone za lijepa ponašanja pretvaraju u poene. Kada skupe određen broj bombona, 5 ili 10 (kako ko odluči) dobijaju 1 poen. Određen broj poena donosi veću nagradu ili džeparac ili kako roditelji odluče. Vi najbolje poznajete svoje dijete i znate ta bi mu u tom momentu najviše značilo i čemu bi se obradovalo. Poene je najlakše pisati u tabelu.

Budite kreativni!

Prednosti korišćenja tegli kao sredstava vaspitanja

Osim što će pomoći u korigovanju lošeg ponašanja, djeca će na ovaj način, skupljajući bombone ili poene naučiti:

 • da se u životu moraju potruditi da bi nešto dobili. Kao što mi roditelji zarađujemo platu, tako i oni svojim ponašanjem treba da zarade ono što žele tj. svoju platu. Nagrade treba zaslužiti jer samo u tom slučaju one imaju smisla.
 • razvijaju motivaciju za rad i za lijepo ponašanje,
 • razvijaju takmičarski duh, ukoliko imate više djece,
 • starija djeca vježbaju matematiku i time razvijaju kognitivne sposobnosti.

Još jedno važno pravilo

Prilikom korišćenja tegli više nagrađujte, jer to motiviše dijete da se lijepo ponaša. Svi mi volimo nagrade i lijepe riječi pa tako ni djeca nisu izuzatak.

Kao što vidite gore na slici, naša srećna tegla je puna a tužna je prazna. To ne znači da u tužnu nismo ubacivali bombone nego smo te iste bombone, kada popravi ponašanje ili nas oduševi ponašanjem prebacili u srećnu teglu. To je ustavri i najveća čar ove priče.

Sreća zbog prazne tužne tegle je obostrana i svi se radujemo svakom novom bombonu u srećnoj tegli.

Kako su tegle riješile loše ponašnje?  

Vraćamo se na početak priče I na loše ponašanje naše djevojčice.

Kod nas su tegle počele djelovati praktično odmah. Prvi dan je Dunja dobila bombonu u srećnu teglu (nakon što se smirili i lijepo igrala sa sestrom) kako bi lakše shvatila pravila igre i kako bi je motivisali.

Sutradan je dobila svoju prvu bombonu u tužnu teglu zbog histerije koju je ispoljavala. Plakala je. Bila je tužna.  Pustili smo je da se smiri. Kada se smirilia, sama je objasnila zašto je dobila bombonu.

Isto to veče a da joj niko to nije rekao, sama je  pripremila sebi čistu odjeću koju će obući poslije kupanja a prljavu odnijela i stavila u korpu u kupatilu. Pretpostavljate već, bombona je prešla iz tužne u srećnu teglu. Sutradan je za histeriju dobila upozorenje. Za bombonom nije bilo potrebe. Iz dana u dan, ponašanje se popravljalo i histerija je prestala.

Vjerujem da vam sada sve ovo zvuči prejednostavno ali zar uglavnom nisu najjednostavnija riješanja i najefikasnija?

I za kraj…

Tegle su postale su naše omiljeno sredstvo vaspitanja. Nekada ih koristimo više, nekada manje. Zavisi od situacije.

Probajte magične tegle pa mi javite kako su prošle kod vas.

Zapamtite, jasno definišite pravila ponašanja i ne odstupajte od njih jer samo tako će ova priča imati smisla. Ako ponašanje zahtijeva novo pravilo, uvedite ga ali ne preterurjte. Što više pravila ima, to će dijete biti zbunjenije i neće znati kako da se ponaša.

I budite doslijedni.

Srećno!

Ako vam se svidio tekst, pročitajte i 6 razloga zbog koji ne bi trebali da koristimo riječ NEMOJ.

Sharing is caring. Hvala. :)